Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

Šest neznámých sportů - dva byly i na olympijských hrách

© unsplash.com

Ani sport není neměnnou lidskou oblastí a tak vznikají stále nové. A bylo to vidět i nyní na Olympijských hrách, kdy do jejich ranku přibyly dvě nové disciplíny. Jednou z nich je break dance a druhou kayak cross.

A i na tyto nově zařazené sporty bylo možné, si, kromě těch již zavedených, vsadit přes Fortuna pobočky. Což přidává klasickému sportovnímu fandění ještě další level navíc.

Olympijské hry 2024

Olympijské hry jsou již od pradávna velmi populární sportovní událostí. A to nejen jejich letní, ale i zimní varianta. Již starým Řekům přišlo podnětné a zábavné pozorovat sportovní klání jednotlivců a týmů. To se dodnes nezměnilo. A zrovna tento rok se konaly letní hry tady nedaleko, ve francouzské Paříži. Ne všude se Česká republika kvalifikovala jako účastnící se země, ale i tak si vybojovala několik kvalifikací a později dokonce i medailí. Ale, jak to bylo s těmi novými soutěžními disciplínami?

Nové olympijské disciplíny

V letošním roce byly na Olympijských hrách v Paříži zařazeny dvě zbrusu nové suotěžní disciplíny, které dříve na tomto sportovním klání nikdy nebyly, a to breaking neboli break dance a kayak cross. I přes to, že obě disciplíny nejsou na světě nijak krátce, trvalo přeci jen nějakou dobu je na Olympijské hry zařadit.

Protože posuzování nově zařazených her je ovlivněno mnoha faktory. Například tím, že musí být sport rozšířený po celém světě. Proto třeba na letních olympijských hrách není florbal, protože se jedná spíše o evropskou soutěž, než celosvětovou.

Breaking nebo také break dance

Breakdancing nebo zkráceně breaking je specifická forma tanečního stylu. Oficiálně pochází z newyorského Bronxu, kde se zrodila v sedmdesátých letech minulého století. Vyznačuje se kombinací tanečních a až akrobatických prvků, které jsou ve systematickém sledu navrženy do písně jako choreografie.

Na pařížskou premiéru přijelo v breakdancingu šestnáct mužů (tzv. B-Boys) a šestnáct žen (tzv. B-Girls), kteří se utkali v sólových duelech. Celkové hodnocení se nakonec skládalo z mnoha kritérií, jako technika, taneční projev, kreativita nebo hudební cit. Viděli jste někdy nějaké taneční vystoupení break dance?

Kayak cross

A druhou na letošních olympijských hrách novou disciplínou je do kanoistiky se řadící kayak cross. Od tradičního slalomu se však ale velmi liší. Soutěžící totiž nejede slalom proti ubíhajícímu času. Ale v této vodní disciplíně soutěží hned čtyři kajakáři zároveň na jedné trati s klasickými kanoistickými překážkami a soutěží proti sobě. Což z kayak crossu dělá velmi atraktivní, dynamický a nečekaně také kontaktní sport.

Nové sporty

A rozhodně breakdancing a kayak cross nejsou jediné dvě vlaštovky v nových sportech zařazených do celosvětových soutěží. Proto se jen můžete dohadovat, co přijde za čtyři roky. Ale je jasné, že se tak olympisjká komise snaží nejen vyjít vstříc mladé generaci, která by ráda viděla své šampiony v ne tak zaběhlých sportech závodit napříč světovou špičkou daného oboru. Ale také je vidět, že se zájem o sport obecně rozrůstá a motivuje lidi k zájmu i o jiné, než tradiční a klasické sporty, jako fotbal nebo hokej.

Hod kládou nebo balvanem

Kromě nových sportů na velkých celosvětových turnajích vznikají i nové, často velmi bizarní sporty a soutěže po celém světě. Ať už je to třeba házení kládou v britském Skotsku, kde se háže do dálky odkorněným stromem. Nebo je tam populární také hod balvanem do dálky, nebo hod skotským kladivem. K tomu samozřejmě nemůže chybět typická soutěž dudáckých kapel a samozřejmá degustace whisky. A to jak pro soutěžící, tak pro diváky, samozřejmě.

Se ženou na zádech

U jejich britských sousedů je naopak populární nošení manželek. Což probíhá přesně tak, jak si to asi představujete. Muž si hodí přes rameno svou ženu, kterou hlavou dolů pronese, nebo ještě lépe s ní proběhne, nachystanou dráhu. Někdy je žena hozena jen přes jedno rameno, ale která vydrží, tak se chytne muže za pas a nohy mu z obou stran přehodí přes hlavu. Vypadá tak jako improvizovaný živoucí a dýchající batoh. Rozhodně to není sport pro každého a nezbytnou podmínkou pro něj je se dobře oženit. Ale pak již máte vyhráno…

Zdroj: hokejportal.cz
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.
94.3 ms