Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

MS v hokeji 2024: Překvapení se nekonalo. Český tým si výhrou 4:0 zajistil účast ve čtvrfinále

David Tomášek slaví Kubalíkův gól © google.com

Česko nedovolilo Rakousku, aby vstřelilo gól a pohodlně vyhrálo 4:0. Odveta za prohru z MS 2022 byla úspěšná.

MS v hokeji 2024: Česko - Rakousko 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)

Branky: 20. O. Kaše (nájezd), 36. D. Kubalík (D. Tomášek, D. Špaček), 37. J. Flek (M. Stránský), 42. D. Tomášek (O. Palát, D. Kubalík)

Česko: P. Mrázek - R. Gudas, J. Krejčík, J. Rutta, M. Kempný, T. Kundrátek, L. Hájek, D. Špaček - O. Kaše, L. Sedlák, R. Červenka - D. Kubalík, D. Tomášek, O. Palát - M. Stránský, D. Kämpf, D. Voženílek - J. Flek, J. Kondelík, O. Beránek

Rakousko: D. Madlener - T. Nickl, D. Heinrich, B. Wolf, C. Unterweger, D. Maier, S. Strong, N. Brunner, P. Stapfelfeld - M. Huber, B. Nissner, T. Raffl - P. Schneider, M. Rossi, D. Zwerger - L. Haudum, B. Baumgartner, M. Ganahl - V. Rohrer, A. Wukovits, P. Huber

Rozhodčí: L.Heikkinen (FIN), M. Kaukokari (FIN) - T. Heffner (GER), L. Nikulainen (FIN)

Poměr střel: 30 - 21

Stadion: O2 Arena, Praha

Počet diváků: 17 413

Rakousko prohrálo! Česko nedovolilo, aby došlo k dalšímu překvapivému výsledku, a poradilo si s Rakouskem 4:0. Petr Mrázek udržel čisté konto. Dominik Kubalík (1+1) a David Tomášek (1+1) zaznamenali každý po dvou bodech.

První třetina: Proměněný samostatný nájezd Ondřeje Kašeho

Českému týmu trvalo několik minut, než se dostal do zápasového tempa. V 7. minutě se poprvé připomenul Dominik Kubalík, který ale netrefil branku. O necelou minutu později český tým opět zahrozil, když Matěj Stránský předložil Voženílkovi puk před bránu, ale zakončení bylo rovněž neúspěšné.

V 10. minutě Roman Červenka zpoza brány vymyslel šikovnou přihrávku do slotu před bránu na hokejku Lukáše Sedláka, ale ani ten nedokázal vstřelit gól.

V 18. minutě přišpendlil Paul Stapelfeldt Davida Kämpfa u mantinelu. Rozhodčí tento zákrok neposoudili jako faul a hra pokračovala dál, dokud rozhodčí nakonec zápas nepřerušili.

V čase 19:33 se dostal do úniku Ondřej Kaše po pobídce Romana Červenky, ale v zakončení mu zabránil hák jednoho z rakouských hráčů. Rozhodčí nařídil samostatný nájezd. Ondřej Kaše má velice šikovné ruce, což potvrdil i při nájezdu, a nekompromisně proměnil svým typickým bekhendovým blafákem - 1:0.

Závěr třetiny okořenila potyčka mezi Kubalíkem a Baumgartnerem, za což byli oba hráči vyloučeni.

V první třetině Češi přestříleli svého soupeře 14 - 5, ale opticky tomu hra neodpovídala.

Druhá třetina: Zlomení rakouského náporu dvěma góly v druhé polovině třetiny

Inkasovaný gól na konci první třetiny Rakušany nesrazil, naopak, s nebojácným výkonem dominovali ve druhé třetině a byli lepším týmem. Hned na začátku třetiny šel Radko Gudas na trestnou lavici a Rakousko mělo možnost početní výhody.

Přesilová hra dodala Rakousku sílu a začalo přehrávat Česko. Po sedmi odehraných minutách stáhlo rozdíl v počtu střel na 10 - 16.

Petr Mrázek musel vytáhnout několik zákroků, zejména proti Marcu Rossimu, který se dostal do výborné střelecké pozice před českým brankářem.

Hra byla nadále v režii rakouských hráčů až do zásadního momentu ve 35. minutě, kdy fauloval Thomas Raffl. O 23 vteřin později se provinil proti pravidlům domácí kapitán Roman Červenka. Jen o dalších 24 vteřin později fauloval rakouský hráč a Česko mělo k dispozici přesilovou hru 4 na 3.

Přesilovka 4 na 3 umožnila českým hráčům využít více prostoru na ledě a zaměřit se na kvalitní střelecké pokusy. Dominik Kubalík, který již předtím ukázal svou střeleckou schopnost, využil šanci a s přesnou střelou z pravého kruhu zvýšil po šikovné přihrávce od Davida Tomáška skóre na 2:0. Tento gól dodal českému týmu důležitý náboj a posunul momentum zpět na stranu Čechů, což bylo klíčové pro další průběh zápasu.

O minutu později pobídl Matěj Stránský šikovnou žabičkou Jakuba Fleka do středního pásma, a česká rychlonožka byla nejrychlejší ze všech hráčů a úspěšně překonala rakouského gólmana - 3:0. Gól padl v době, kdy českému týmu běžela přesilová hra 5 na 4, což vylepšilo úspěšnost českého týmu v přesilových hrách. Před tímto zápasem patřilo Česko k nejhorším týmům.

Dva góly v takovém rozmezí nalomily rakouskou houževnatost ve druhé třetině a do konce se skóre neměnilo.

Třetí třetina: Definitivní zlomení Rakouska přišlo hned v úvodu třetiny

Dva inkasované góly ve druhé části měly opačný efekt pro rakouský tým. Naopak, povzbuzení čeští hráči hýřili aktivitou a hned po minutě a půl se konečně prosadil také David Tomášek z pravého kruhu. Po skvělém nabití od Ondřeje Paláta prostřelil Madlenera - 4:0.

Ve 43. minutě se mohl prosadit Jáchym Kondelík, ale ani nadvakrát se mu nepodařilo prostřelit Madlenera a zaznamenat tak první gól na mistrovství světa.

Zápas už mnoho šancí nenabídl a konec třetiny poklidně dohrál Michal Kempný za brankou Petra Mrázka.

Překvapení se nekonalo a český tým si zajistil postup do čtvrtfinále Mistrovství světa v hokeji 2024.

Sestřih zápasu:


Přečtěte si také:

Hvězdné posily z NHL: Nečas míří do Prahy. Boston selhal - Pastrňák a Zacha jsou volní

MS v hokeji 2024: Hvězdná posila pro Česko? Martin Nečas Stanley Cup nezíská

David Tomášek je důležitým článkem české hokejové reprezentace na MS v hokeji 2024

Jiří Kalous věří v dnešní ukončení negativní série s Dány

Kanada - Rakousko 7:6pp: Neuvěřitelný comeback Rakouska ve třetí třetině jim získal druhý historický bod proti Kanadě

Radko Gudas oceňuje týmovou bojovnost

MS v hokeji 2024: Lukáš Dostál hodnotil utkání a popsal svůj fantastický zákrok

Zdroj: hokejportal.cz
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.
43.7 ms