Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

MS v hokeji 2024: O vítězství Česka rozhodly až samostatné nájezdy

Roman Červenka slaví gól © google.com

Česká hokejová reprezentace zvládla vstup do domácího šampionátu a porazila nepříjemné Finsko 1:0 na samostatné nájezdy.

MS v hokeji 2024: Česko - Finsko 1:0sn (0:0, 0:0, 0:0, 0:0, 2:0)

Branky: Rozhodující samostatný nájezd Ondřej Kaše

Česko: L.Dostál - R. Gudas, J. Krejčík, J. Rutta, M. Kempný, T. Kundrátek, L. Hájek, D. Špaček - O. Kaše, L. Sedlák, R. Červenka - D. Kubalík, D. Tomášek, O. Palát - M. Stránský, D. Kämpf, D. Voženílek - J. Flek, J. Kondelík, O. Beránek

Finsko: H. Säteri - O. Määttä, M. Lehtonen, R. Rissanen, O. Kaski, J. Riikola, V. Saarijärvi, V. Vittasmäki, J. Mattila - J. Jääskä, Mik. Granlund, V. Puustinen - J. Innala, O. Kapanen, J. Puljujärvi - P. Puistola, A. Hyry, P. Jormakka - S. Mäenalanen, H. Björninen, I. Pakarinen

Rozhodčí: Ansons (LAT), Holm (SWE) - Briganti (USA), Durmis (SVK).

Poměr střel: 28 - 21

Stadion: O2 Arena, Praha

Počet diváků: 17 413

První třetina v české režii

Český tým vlétl na Finy podobně jako v posledním vzájemném zápase Euro Hockey Tour. Svou aktivitou a pohybem zatlačili Finy, které dokonce přestříleli v poměru 10:1. První velká šance přišla až v desáté minutě, kdy se marně za pukem natahoval Kondelík po přihrávce Beránka.

Další šanci měl Stránský, ale nevyzrál na Säteriho.V závěru třetiny se dostal k nebezpečné střele obránce Libor Hájek, ale gól z toho nebyl. Fanoušci ocenili skvělý výkon českého týmu bouřlivou atmosférou.

Neuznaný Palátův gól

Do druhé části vstoupili Češi v podobném duchu jako v první třetině. Hned v páté minutě se ocitl v šanci Daniel Voženílek, ale skvěle chytajícího Säteriho nepřekonal. O chvíli později byl opět Voženílek u zajímavé akce českého týmu, když Kundrátek, ani Kondelík neprotlačili puk za finského gólmana.

Finové se taky dočkali šance, když po špatné přihrávce Špačka na Hájka šli do přečíslení, ale Hyry nedokázal prostřelit Dostála. Ve 36. minutě se zaskvěl David Tomášek svým krouživým pohybem v útočné třetině, ale jeho střela zápěstím zasáhla pouze masku Säteriho.

Dvě minuty před koncem třetiny se usadila naše druhá formace v útočném pásmu a Ruttova střela po přihrávce Kubalíka minula bránu. Odražený puk šikovně předložil před bránu zpoza brány Ondřej Palát a David Tomášek se snažil překonat Säteriho, ale branku minul. Puk se dostal zpět k Palátovi, který zůstal na stejném místě a pohotově vstřelil gól. Hala propukla v jásot, stejně jako komentátor Robert Záruba.

Euforii vystřídal pískot, když rozhodčí po trenérské výzvě branku neuznali kvůli postavení Davida Tomáška v brankovišti. Nutno dodat, že v podobné situaci uznali rozhodčí gól Německu v utkání proti Slovensku.

Ve druhé třetině jsme opět přestříleli Finsko v poměru 7:5

Rozhodly až samostatné nájezdy

Do třetí třetiny vstupoval český tým v oslabení, které bylo málem potrestané, když Granlund nastřelil břevno. Šest minut před koncem třetiny se zaskvěl český brankář Lukáš Dostál, když vychytal finského útočníka Jääskä.

Ke konci třetí třetiny se řítilo trio Stránský, Voženílek a Kämpf, ale posledně jmenovaný nedokázal využít skvělou přihrávku Voženílka, aby rozhodl zápas.

Utkání šlo do prodloužení, které se hrálo nahoru-dolů a Dostál vynikajícím přesunem k levé tyči zneškodnil střelu Lehtonena.

Obrovskou šanci měl také David Kämpf po výborné přihrávce Červenky, ale opět v zakončení selhal. Hra se rychle přesunula na druhou stranu a skvělý Dostál zabránil finskému útočníkovi ve skórování.

V prodloužení branka nepadla a zápas mířil na samostatné nájezdy, v nichž jako první uspěl Ondřej Kaše svým bekhendovým blafákem. Své nájezdy neproměnil Krejčík, ani Palát, z finských hráčů taky nikdo. Jako čtvrtý český hráč v pořadí jel Roman Červenka a rozhodl nechytatelnou střelou zápěstím pod víko.

Česká hokejová reprezentace si tak připsala důležitou výhru za dva body proti Finsku. V zápase byl český tým aktivnější a dobře zachytal i brankář Lukáš Dostál. Diskutabilní je tedy neuznaný gól. Vstup českého týmu do domácího šampionátu se podařil.

Sestřih zápasu:

Zdroj: hokejportal.cz
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.

TABULKA

no articles
119.6 ms