Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

MS v hokeji 2024: Češi konečně zlomili prokletí s Dánskem a vstřelili sedm branek

Jan Rutta slaví gól s českou střídačkou © google.com

Česko konečně dokázalo porazit Dánsko na mistrovství světa po delší době a vrátilo mu porážku ze zimní olympiády. Rozhodující byla třetí třetina.

MS v hokeji 2024: Česko - Dánsko 7:4 (1:1, 2:1, 4:2)

Branky: 20. J. Rutta (D. Kämpf), 23. J. Flek (J. Kondelík, D. Voženílek), 25. L. Sedlák (O. Kaše, R. Červenka), 47. T. Kundrátek (D. Tomášek, J. Krejčík), 52. D. Kubalík (D. Tomášek, O. Palát), 52. M. Stránský (D. Kämpf, D. Voženílek), 54. O. Palát (M. Kempný) - 19. C. Wejse (J. Blichfeld, P. Bruggisser), 40. P. Russell (Nich. Jensen, P. Bruggisser), 45. O. Fisker Molgaard (M. Lauridsen, M. Lassen), 52. M. From (F. Schael, C. Wejse)

Česko: L. Dostál - R. Gudas, J. Krejčík, J. Rutta, M. Kempný, T. Kundrátek, L. Hájek, D. Špaček - O. Kaše, L. Sedlák, R. Červenka - D. Kubalík, D. Tomášek, O. Palát - M. Stránský, D. Kämpf, D. Voženílek - J. Flek, J. Kondelík, O. Beránek

Dánsko: F. Dichow - M. Lauridsen, M. Lassen, P. Bruggisser, Nich. Jensen, O. Lauridsen, A. Jensen, O. Larsen - J. Blichfeld, P. Russell, A. True - N. Olesen, O. Fisker Molgaard, M. Aagaard - F. Scheel, C. Wejse, M. From - N. Andersen, M. Poulsen, F. Storm

Rozhodčí: T. Hronský (SVK), Schrader (GER) - Briganti (USA), Nyqvist (SWE)

Poměr střel: 39 - 18

Stadion: O2 Arena, Praha

Počet diváků: 17 413

Česko porazilo Dánsko a konečně zlomilo nepříliš lichotivou bilanci s tímto severským soupeřem. Dalšími pozitivem je, že se konečně prosadili Dominik Kubalík a Jakub Flek.

Nervózní začátek českého týmu

Začátek zápasu vyšel lépe Dánům, kteří byli bojovnější a vytvářeli si více šancí. Kromě střely Daniela Voženílka se nám podařilo dostat do další šance až v šesté minutě, kdy Roman Červenka po krásné kombinaci nedokázal překonat Dichowa.

Po deseti minutách první třetiny potvrdili svou dominanci Dánové i ve střeleckých pokusech s poměrem 5:2. Další šance českého týmu přišla až ve 13. minutě, když z první pálil David Špaček po přihrávce Ondřeje Beránka.

Ve třinácté minutě došlo také k dvojnásobnému vyloučení Dánů, které od sebe dělilo pouhých jedenáct vteřin za stejný přestupek - podražení. Pohyb české pětice byl nedostatečný a pohrdnul nabídnutou šancí. Z technického hlediska měli čeští hráči na přesilovce další výhodu; jeden z dánských hráčů přišel o hokejku. Bohužel, Jakub Krejčík zvolil nejhorší možné řešení a vystřelil přímo na Dichowa, který na střelu viděl a přerušil hru.

V čase 18:21 došlo k vyloučení na české straně. Michal Kempný zkazil přihrávku a musel tak zatáhnout za ruční brzdu. Dánové předvedli českému týmu, jak se hrají přesilové hry a po pěkném crossu Blichfelda zakončoval do prázdné Wajse.

Osm vteřin před koncem se mohli zaradovat také čeští fanoušci. Jan Rutta vystřelil zápěstím od modré čáry a kotouč našel cestu do sítě - 1:1.

Vyrovnání nastartovalo český tým

Vyrovnávací branka nakopla český tým k větší aktivitě a začal dominovat od prvních vteřin. Odměnou za zlepšenou aktivitu byl gól Jakuba Fleka ve třetí minuty, když se prosadil po nádherné kombinaci ve středním pásmě, převzal puk od Kodýtka a neomylně pláchl všem hráčům a zavěsil.

O puhých 99 vteřin později Roman Červenka nahodil puk kousek od pravé tyče brankáře Dichowa. Ondřej Kaše si dojel pro puk a svým typickým manévrem dokonale zmátl obránce i gólmana Dichowa, a předložil puk na bližší tyč Lukášovi Sedlákovi, který se bekhendem nemýlil.

Od té doby byl na ledě pouze jeden tým. Česko mačkalo Dány, jak to šlo, a nebýt skvělých zákroků Dichowa a trochu smůly, mohlo přidat další branky. Došlo také na další přesilovou hru, která byla rozhodně lépe zahrána než předchozí dvě z první třetiny, ale gól nepadl.

Po delší době zahrozili z ojedinělé akce i Dánové. Puk se po sražené střele od modré odrazil k Aagaardovi, na něhož číhala odkrytá brána, ale Lukáš Dostál hokejkou zázračně vyrazil.

Zdálo se, že třetina skončí v poměru 3:1, ale Dánové po šťastném odrazu snížili na 3:2 a tak trochu umlčeli publikum.

Divoká třetí třetina se šťastným koncem pro Česko

Na začátku třetí třetiny se Ondřej Palát provinil hákováním, ale gól naštěstí nepadl. Důležitý moment přišel až ve 45. minutě, kdy se po nádherné akci Dánů dostal k zakončení Molgaard a srovnal tak na 3:3.

O minutu a půl později Tomáš Kundrátek odmítl jakékoliv komplikace s Dány a nadvakrát překonal Dychowa. Nejprve vystřelil zápěstím, ale trefil prvního hráče před sebou. Bez váhání vystřelil podruhé zápěstím a překonal Dychowa. Ten neměl šanci chytit puk, jelikož neviděl přes blok hráčů.

Češi se nespokojili s jednogólovým náskokem a pokračovali v aktivní hře. V 52. minutě čeští hokejisté dvakrát skórovali v rozmezí dvaceti vteřin. Nejprve se prosadil Dominik Kubalík po krásné kombinaci s Ondřejem Palátem a následným nesobeckým řešením Davida Tomáška.

O dvacet vteřin později se trefil Matěj Stránský podobným způsobem po přihrávce Davida Kämpfa. V oné minutě však stihli Dánové vstřelit kontaktní gól na 4:6.

V 54. minutě slavila O2 Arena další gól českého týmu. Ondřej Palát se prosadil střelou z větší vzdálenosti a propálil gólmana. Rozhodčí nejprve gól neuznali kvůli postavení Tomáška v brankovišti. Radím Rulík se rozhodl využít trenérskou výzvu. Během zkoumání videa provázela čekací dobu ohlušující pískot fanoušků. Rozhodčí poté změnili verdikt a gól uznali. O2 Arena explodovala podruhé.

Švédský trenér na lavičce Dánska se zlobil a podivoval se nad uznaným gólem. Dánové přitvrdili hru, ale nakonec gól nepadl a Češi tak mohli slavit výhru nad houževnatým Dánskem.

Sestřih zápasu:



Přečtěte si také:

Jiří Kalous věří v dnešní ukončení negativní série s Dány

Kanada - Rakousko 7:6pp: Neuvěřitelný comeback Rakouska ve třetí třetině jim získal druhý historický bod proti Kanadě

Radko Gudas oceňuje týmovou bojovnost

MS v hokeji 2024: Lukáš Dostál hodnotil utkání a popsal svůj fantastický zákrok

Zdroj: hokejportal.cz
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.
51.6 ms