Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

David Tomášek je důležitým článkem české hokejové reprezentace na MS v hokeji 2024

David Tomášek v dresu Färjestadu © google.com

David Tomášek patří mezi ústřední postavy letošního kádru na MS v hokeji 2024. Užívá si spolupráci s Dominikem Kubalíkem a Ondřejem Palátem.

David Tomášek a jeho přínos pro českou hokejovou reprezentaci

David Tomášek se na mistrovství světa prezentuje solidními výkony a pomohl týmu k několika důležitým gólům. Střelecky se zatím druhý centr českého výběru neprosadil, ale na kontě má dvě asistence. V utkání proti Finsku mohl mít o jednu asistenci navíc, ale rozhodčí byli proti. Po gradujícím tlaku českého týmu se ke konci druhé třetiny prosadil Ondřej Palát, na jehož gól mu asistoval právě David Tomášek. Gól nakonec nebyl uznán po úspěšné trenérské výzvě ze strany finského trenéra.

Velmi důležitou roli sehrál v zápase proti Dánsku. V tomto utkání přihrával na dva góly, přičemž jeho konečné provedení úniku a následná přihrávka Dominiku Kubalíkovi před odkrytou bránu byly klíčové. Poslední gól zápasu vstřelil Ondřej Palát, a právě v prostoru kolem brankoviště se opět pohyboval právě David Tomášek.

„Věděl jsem to. Chvilku jsem čekal, jestli přeskočí obránce, což se mu povedlo. Pak už to nějak vyplynulo. Všichni jsme za něj byli rádi,” okomentoval gólovou situaci, při které se prosadil Dominik Kubalík. Ten mu za gólovou přihrávku poděkoval smeknutím pomyslného klobouku.

„Potěší to. Myslím, že to byl gól celé lajny - Palič to tam výborně udělal na modré. Obtočil se a házel mi to, já jsem chtěl původně zakončovat, ale viděl jsem, že se tam Kubalda uvolnil. Vyšlo to hezky. Jsem rád, že mu to tam padlo. Víme, že je to střelec, že umí dávat góly. Na psychiku a hlavu je to super. Obecně si myslím, že to jemu i lajně prospěje,” neskrýval radost David Tomášek.

Rozhodčí nejprve gól neuznali v domnění, že Tomášek stál v brankovišti. Po zhlédnutí videa rozhodčí změnili názor a gól nakonec uznali. Tomášek si sice nepřipsal asistenci, ale odvedl důležitou práci před brankářem Dichowem, když mu bránil ve výhledu.


David Tomášek si užívá společnost Ondřeje Paláta a Dominika Kubalíka

David Tomášek zkoušel štěstí v zámoří, ale zámořské skauty v OHL a ve dvaceti letech se vrátil zpět do Česka, konkrétně do Pardubic. Od té doby prošel několika kluby a soutěžemi. Po třech letech strávených v Pardubicích zamířil do finského JYP, kde odehrál jednu sezónu a část druhé, než zamířil do pražské Sparty. V Praze strávil čtyři sezóny, v sezóně 2021/22 startoval v Chabarovsku (KHL), ale nakonec se vrátil zpět do Sparty.

V letošní sezóně nastupoval za švédský Färjestad, který vyhrál základní část, ale poté vypadl ve čtvrtfinále s devátým Rögle 0:4 na zápasy v play off. V základní části posbíral celkem 45 bodů (25+20) v 52 zápasech.

Na Mistrovství světa v hokeji 2024 zaznamenal zatím 2 body za dvě asistence. V hodnocení +/- má +3, což je velmi slušné. Jak si hráč užívá spolupráci se zámořskými parťáky Ondřejem Palátem a Dominikem Kubalíkem?

„Super, ale je to závazek. Člověk to nechce kazit. Musíte se vnitřně přenastavit tak, že jsou to normální kluci. Ale nebát se hrát s pukem, stejně jako v sezóně. I když máte na křídlech kluky z NHL. Samozřejmě je to trochu o adaptaci - oni jsou zvyklí na menší hřiště a jiný styl. V tomhle jsou ale oba výborní.”

Atmosféru domácího mistrovství světa si Tomášek náramně užívá a zároveň si plní dětský sen. Doufejme tedy, že bude nadále platným hráčem a bude přihrávat na góly Dominiku Kubalíkovi.

Ještě jednou si vychutnejte nádhernou akci českého týmu:

Zdroj: hokejportal.cz, hokej.cz
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.
64.1 ms